فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 50، تابستان 1396)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 50، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید استوار * صفحات 11-37

    پس از شکل گیری نظام مشروطه در ایران، اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران آباد نشد و کشور در چرخه ای از هرج ومرج و آشفتگی فرو رفت. ناکامی های نهضت مشروطه در ایجاد حکومت متجدد، متمرکز و قانون مند و دخالت قدرت های بزرگ روس و انگلیس در امور داخلی ایران، روشنفکران و نخبگان ایرانی را بر آن داشت تا ایران جدید را بر مبنای تجدد با تاکید بر نوسازی بنا کنند. ازاین رو، به منظور تضمین استقلال و تمامیت ارضی و ایجاد وحدت ملی ایران، به ساخت دولت مقتدر اهتمام کردند و با حمایت از رضاشاه، زمینه های شکل گیری دولت مدرن را فراهم آوردند. ازآن جاکه درک ساخت دولت مدرن در ایران منوط به مطالعه تاریخ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور است، بخشی از مقاله به شیوه توصیفی و تاریخی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. روش شناسی مقاله نیز در چارچوب جامعه شناسی تاریخی قرار دارد. در این مقاله، نقش ذهنیت روشنفکران در ساخت دولت متمرکز از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بنابراین، ساختمان ذهنی روشنفکران ایرانی تحت تاثیر دستگاه فکری تجدد از یک سو و میدان سیاسی و اجتماعی پس از نهضت مشروطه از سوی دیگر، در ساخت دولت مدرن پهلوی نقشی بی بدیل داشت.

    کلیدواژگان: روشنفکران ایرانی، رضاشاه، دولت مدرن، تجدد، نوسازی
  • امین رضا جوادی، علیرضا موسوی زاده، ابراهیم متقی صفحات 38-61

    پس از پایان جنگ جهانی دوم، هراس مشترک در اکثر کشورهای اروپا، از دو عامل «رواج کمونیسم» و «تقویت تفکرات راست افراطی» بوده است. اکنون احزاب راست افراطی تقریبا در تمامی کشورهای اروپا نقش ایفا می کنند و دارای مبانی فکری مشترک و نزدیک به هم هستند که می توان به گرایش های نژادپرستانه، دفاع از ارزش ها و هویت ملی و ناسیونالیسم، انتقاد به سیاست چندفرهنگ گرایی، مخالفت با روند گسترش اتحادیه اروپا، ضدیت با مهاجرت و اسلام هراسی اشاره کرد. افزایش مهاجرت مسلمانان خاورمیانه پس از تحولات سال های اخیر، منجر به افزایش محبوبیت احزاب راست افراطی در اروپا شده است. در پژوهش حاضر، به این سوال پاسخ می دهیم که «آیا افزایش میزان مهاجرت مسلمان به اروپا طی سال های اخیر و پس از تحولات خاورمیانه، می تواند منجر به تقویت گرایش ها به احزاب راست افراطی اروپا شود؟» با توجه به ایدئولوژی مهاجر ستیز و اسلام ستیز احزاب راست افراطی، فرصت مناسبی در اختیار این احزاب در اروپا قرار گرفته است تا از افزایش مهاجرت مسلمانان به اروپا به عنوان برگ برنده برای جذب افکار عمومی جهت اعمال فشار بیشتر بر مهاجرت مسلمانان بهره گیرند. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: سازه انگاری، هویت، احزاب راست افراطی اروپا، مسلمانان، مهاجرت
  • کاوه حسین زاده راد*، حمید یحیوی صفحات 62-85

    آیا در الهیات جدید مسیحی می توان از پدیده ای به نام «بازگشت دین» سخن گفت؟ به نظر می رسد در طی تحولات اخیر این الهیات که در بستری پسامتافیزیکی نشو و نما یافته است، «مرگ خدای متافیزیکی» جایگزین ایده «مرگ خدا» شده است و متفکرانی چون واتیمو و کاپوتو که به خدایی پسامتافیزیکی باور دارند، در پی «دین بدون دین» و «ایمان بدون معرفت قطعی» هستند و این دقیقا همان چیزی است که از آن به عنوان «باور بدون تعلق» و «تعلق بدون باور» یاد می شود. در این وضعیت جدید، نه فلسفه های جزم اندیش و عینیت گرا، بلکه اندیشه «کم بنیه» است که به کار می آید. در همین راستا، امروزه جامعه شناسان دین، همانند برگر و کازانوا نیز از «پساسکولاریسم» سخن می گویند. در چنین وضعیتی، دین عرصه های عمومی و خصوصی را درمی نوردد و از این طریق مرزهای پیشین میان حوزه های عمومی و خصوصی در هم آمیخته می شود. نتایج پژوهش پیش رو نشان می دهد که با پدیدار شدن نشانه هایی نظیر «مرگ مرگ خدا» در عرصه فلسفه و «سکولاریزاسیون زدایی از جهان» در عرصه مطالعات جامعه شناختی، می توان از «بازگشت دین» سخن گفت؛ دینی که البته ماهیت و بنیان های متفاوتی با پیشینیان خود دارد.

    کلیدواژگان: بازگشت دین، پساسکولاریسم، تفکر کم بنیه، سکولاریزاسیون زدایی، مرگ خدا
  • حمید درج، سیدجواد امام جمعه زاده صفحات 86-120

    سوریه از جمله کشورهایی است که تحت تاثیر تحولات 2011 خاورمیانه و شمال آفریقا قرار گرفت. رویکرد عربستان سعودی به عنوان بازیگر مهم و تاثیرگذار منطقه ای، از جهات مختلف حائز اهمیت فراوان است. عربستان سعودی به دنبال گسترش نقش آفرینی و جلوگیری از نفوذ ژئوپلیتیکی و ایدئولوژیکی ایران در منطقه است. از نگاه ریاض، سرنگونی اسد در دمشق باعث تضعیف محور مقاومت و کاهش نفوذ منطقه ای ایران و مهار آن می شود. در این راستا، عربستان سعودی در تعریفی هویتی، حمایت و پشتیبانی از معارضین سوری را در جهت اهداف و منافع خود قلمداد می کند و در راستای تغییر و دگرگونی در نظام سیاسی سوریه مبادرت می ورزد. سوال اصلی پژوهش این است که عربستان سعودی نسبت به تحولات سوریه چه رویکردی را دنبال می کند؟ فرضیه قابل طرح این است که عربستان درصدد است تا با حمایت از معارضان در مقابل رژیم سیاسی سوریه و براندازی نظام سیاسی این کشور، موازنه قدرت منطقه ای را به نفع خود تغییر داده و دایره نفوذ و بازیگری محور مقاومت و در راس آن جمهوری اسلامی ایران را در منطقه تنگ تر کند. پژوهش موجود با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در چارچوب نظریه سازه انگاری به بررسی این موضوع می پردازد.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، بحران سوریه، ژئوپلیتیک، سازه انگاری، محافظه کاری عربی
  • علی اصغر دهقانی * صفحات 121-147

    در عصر کنونی، موضوعی جدید به ادبیات امنیت استراتژیک اضافه شده که بسیار پیچیده می نماید. سلاح مجازی [1] افزوده ای جدید به زرادخانه دولت هاست. طراحان امنیتی باید معنای آن را برای استراتژی رمزگشایی کرده و سازوکارهای پیشین را بر مبنای مشخصات این عرصه بازتعریف کنند. یکی از این سازوکارها که در دوران جنگ سرد و برای سال ها، منطق استراتژیک جنگ سرد را به طرزی موفقیت آمیز شکل داده بود، بازدارندگی است. با وجود موفقیت این سازوکار در عرصه های سنتی، فهم بازدارندگی در فضای سایبر مشکل است؛ چراکه ذهن ما با ادبیات جنگ سرد، مبنی بر بازدارندگی به مثابه تهدید به تلافی یک حمله هسته ای با استفاده از ابزارهای هسته ای، شکل گرفته است. مقایسه وضعیت کنونی با بازدارندگی جنگ سرد اشتباه است. جلوگیری از آسیب در فضای سایبر، سازوکارهای پیچیده ای مانند تهدید به تلافی، انکار ، گرفتار کردن [2] و هنجارها [3] را می طلبد. جرویس از سه مرحله نظریه پردازی بازدارندگی در دوران هسته ای صحبت کرده بود [4]. نظریه پردازی در خصوص بازدارندگی در فضای سایبر، در اولین موج خود قرار دارد. فرمول بندی یک استراتژی موثر در عصر سایبر، نیازمند فهمی گسترده تر و چندبعدی از مفهوم بازدارندگی است و نیاز نیست که پاسخ یک حمله سایبری را تنها با ابزار سایبری بدهیم.

    کلیدواژگان: بازدارندگی سایبری، امنیت سایبری، فضای سایبر، حمله سایبری، بازدارندگی
  • نرگس سوری، سارا شریعتی مزینانی صفحات 148-174

    تدوین متمم قانون اساسی در مشروطه اول، با بحران مشروعیت دینی مواجه شد. در تفسیر علمای مخالف مشروطه، متمم حاوی مفادی بود که با اصول دیانت شیعی در تعارض قرار می گرفت. به همین دلیل، آنان از ضرورت تصحیح و بازنگری متمم برای مطابقت آن با شریعت سخن به میان آوردند. فشار علمای معترض، مجلس را واداشت تا پروژه مشروع سازی متمم را در دستور کار خود قرار دهد. به این منظور، کمیسیون ثانویه ای تشکیل شد تا به بازاندیشی شرعی در متمم بپردازد. در این نوشتار، سعی بر آن است تا پیامدهای خواسته و ناخواسته اقدامات و منازعات نظری نیروهای مذهبی در جهت مشروع سازی متمم مورد بررسی قرار گیرد. برای تحقق این هدف، مطالعه در دو سطح دنبال خواهد شد: نخست، بررسی مناقشات دینی که علما به صورت نظری در رابطه با متمم قانون اساسی مطرح کردند؛ و دوم، بررسی تاثیر عینی این منازعات نظری از طریق تحلیل متن متمم قانون اساسی. رویکرد نظری که برای پاسخ به مسئله پژوهش حاضر اتخاذ شده، منطق نظری ماکس وبر در کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری است.

    کلیدواژگان: پیامد خواسته و ناخواسته، مشروع سازی، عرفی سازی، مشروطه مضاعف
|
  • Majid Ostvar Pages 11-37

    After the formation of the constitutional system in Iran, the political and social conditions of Iran did not improve and the country went to chaos. The failure of the constitutional movement to establish a centralized and legitimate government and the interference of the great powers of Russia and Britain in Iran forced the Iranian intellectuals and elites to build a new Iran based on modernity and with an emphasis on modernization. Therefore, in order to guarantee the independence and territorial integrity and the establishment of national unity of Iran, they considered the Structure of an absolute government and, with the support of Reza Shah, created a modern state. Since understanding the construction of a modern state in Iran depends on the study of the political, economic and social history of the country, part of the article will be reviewed in a descriptive and historical way. The methodology of the article will also be based on historical sociology. In this paper, the role of intellectuals in the Structure of a centralized government is of particular importance. Therefore, the mentality of Iranian intellectuals under the influence of the intellectual system of modernity on the one hand, and the political and social field after the constitutional movement, on the other hand, influenced the construction of the modern Pahlavi state.

    Keywords: Iranian Intellectuals, Reza Shah, modern state, modernity, Modrenization
  • Aminreza Javadi, Alireza Moussavizade, Ibrahim Mottaghi Pages 38-61

    Following the World War II, common fears have been created in most European countries by two factors including the prevalence of communism and the promotion of extreme far-right. Nowadays, far-right parties with common and close intellectual foundations play roles in almost all of Europe. These include racist attitudes, the promotion of national values and nationalism, criticism of the policy of multiculturalism, opposition to the expansion of the European Union, and anti-immigration and Islamophobia. Recently, the rise of Muslim immigration in the Middle East has led to an increase in the popularity of far right parties in Europe. The present research responds to the question of whether increasing the rate of Muslim immigration to Europe in recent years and after the developments in the Middle East could lead to a strengthening of the far-right European parties? Regarding the anti-emigrant ideology and the Islamophobia of the far-right, there is a great opportunity for these parties to promote in Europe. Increasing the migration of Muslims to Europe could be known as a winning leaf to attract public opinion to exert greater pressure on Muslim immigration. The research method in this paper is descriptive-analytic using library tools.

    Keywords: Constructivism, identity, Far-right, European parties, Muslims, Immigration
  • Kave Hoseinzade Rad *, Hamid Yahyavi Pages 62-85

    The main question in this article is whether there is something called the return of religion? In The new Christian theology which flourishes in the context of Post-metaphysical, the death of metaphysical God has been replaced by the death of God and the divine. Thinkers such as Vattimo and caputo which to believe in Post-metaphysical God seeking to religion without religion and faith without the certain knowledge and this is what it called as "believing without belonging" and "belonging without believing". In this new situation, not dogmatic and objective philosophies, but the "weak" thought comes. On the other hand, sociologists of religion, as Berger and Casanova, talk to the de-secularization of the world and post-secularism. In This situation, religion moved from the public sphere to the private sphere and through the return of religion, public and private former boundaries are mixed.

    Keywords: Return of religion, post-secularism, weak thought, the de-secularization, death of God
  • Hamid Dorj, Seyed Javad Emam Jomezade Pages 86-120

    Syria is among the countries affected by the transformations of the Middle East and North Africa in 2011. Saudi Arabia's approach as an important and influential regional actor is very important in many ways. Saudi Arabia seeks to expand its role and prevent Iran's geopolitical and ideological influence in the region. In Riyadh's view, Assad's overthrow in Damascus has weakened the resistance axis and reduced the regional influence of Iran and its containment. In this regard, Saudi Arabia regards the support and support of the Syrian opposition to its goals and interests in defining identity and in pursuit of the transformation of the Syrian political system. The main question of the research is that does Saudi Arabia pursue its approach to the developments in Syria? The hypothesis suggests that Saudi Arabia is trying to change the balance of regional power in its own favor by supporting its opponents against the Syrian political regime and overthrowing its political system, and that the sphere of influence and action of the resistance axis, and at the top of it, is the Islamic Republic of Iran in the region. The current research uses a descriptive-analytic method to examine this issue within the framework of the constructivist theory.

    Keywords: Saudi Arabia, Crisis in Syria, Geopolitics, Structural, Arabic conservatism
  • AliAsghar Dehghani Pages 121-147

    Security policy and literature in the information age face new and formidable challenges. The virtual weapon is a new addition to the arsenal of states. Security planners have to decipher its meaning for strategy and redefine past mechanisms based on the new situation. One of these important mechanisms that shaped successfully the strategic logic of cold war, is deterrence. Understanding the deterrence in cyberspace is often difficult because our minds are captured by Cold War images of deterrence as threatening massive retaliation to a nuclear attack by nuclear means. The analogy to nuclear deterrence is misleading. Preventing the harms in cyberspace involves complex mechanisms such as threats of punishment, denial, entanglement, and norms. Jervis once wrote about “three waves of deterrence theory” in the nuclear era. Theorizing about deterrence in the cyber era is emerging from only its first wave. Formulate an effective strategy in the cyber era, requires a deeper understanding of the multiple dimensions of deterrence in the cyber domain, but it is a mistake to see the cyber realm in isolation.

    Keywords: Cyber Deterrence, Cyber Security, Cyber Space, Cyber Attack, Cyber War, Deterrence
  • Narges Souri, Sara Shariati Mazinani Pages 148-174

    The drafting of the amendment of the constitution in the first constitution faced a crisis of religious legitimacy. In the interpretation of the constitutional scholars, the amendment contained provisions that were in conflict with the principles of the Shi'ite Faith. For this reason, they spoke of the need for amendment correction and revision to conform to sharia. The pressure of the protesting scholars forced the parliament to put the amendment legitimacy project on its agenda; for this purpose, a secondary commission was formed to the religious-rethinking in the amendment. This paper tries to examine the wanted and unwanted consequences of theoretical struggle and actions of the religious forces in order to legitimize the complement. To achieve this goal, the study will be pursued on two levels: First, the study of the religious controversy that the scholars formulated theoretically in relation to the constitutional amendment. The second is to examine the objective impact of these theoretical disputes through the analysis of the constitutional amendment text. The theoretical approach adopted to answer the research problem is Weber's theoretical logic in Protestant Ethics and the Spirit of Capitalism book.

    Keywords: Wanted, Unwanted Outcome, Consequence, Legitimation, Secularization, Double Constitution